Povratak
Objavljeno 24.10.2022.

Muralima i edukacijama protiv klimatskih promjena

U sklopu inicijative Europski klimatski pakt, koju u Hrvatskoj i diljem Europske unije provodi Europska komisija, u Hrvatskoj su u suradnji s kolektivom Graffiti na gradele i svjetskom organizacijom za zaštitu prirode WWF Adria oslikani murali na školama u četiri grada i održane radionice za mlade s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama i pozivanja na borbu protiv ovog globalno rastućeg problema. Ideju za projekt, njegovu koordinaciju i komunikacijsku podršku pružio je Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri.

Tijekom rujna i listopada 2022. murale koji upozoravaju na klimatske promjene oslikali su renomirani umjetnici kolektiva Graffiti na gradele na četirima osnovnim školama u Osijeku, Rijeci, Sisku i Zagrebu, ostavljajući trajne podsjetnike na važnost očuvanja planeta usmjerene ne samo mladima kao generacijama kojima ovaj planet ostavljamo u nasljeđe, nego i njihovim roditeljima, osoblju škole, ali i svim prolaznicima, kao i široj javnosti koja je kroz iznimnu praćenost medija osvještavana o problemu klimatskih promjena.

Uz oslikavanje murala kao kreativnog načina na koji smo ovu važnu temu nastojali približiti mladima, za učenike su u školama održane edukativne klimatske radionice pod vodstvom okolišnih stručnjaka WWF Adrije te uz posjet ambasadora Europskog klimatskog pakta, Julija Domca i Gordane Lalić koji su s mladima podijelili svoja iskustva u zaštiti okoliša.

Mladi kreativci sudjelovali su i u graffiti radionicama na kojima su uz pomoć edukatora kolektiva Graffiti na gradele i sami izradili grafite koji nose poruke o važnosti očuvanja klime.

Kroz ovaj projekt mladi kao nositelji budućnosti našeg planeta imali su priliku na njima prilagođen i zanimljiv način učiti o problemu klimatskih promjena, ali i koracima koje sami mogu i trebaju poduzeti kako bi pridonijeli njihovu ublažavanju. Zahvaljujući velikom interesu medija važne poruke o klimatskim promjenama koje pogađaju čitav svijet doprle su također do široke javnosti, dok istovremeno murali na školama ostaju svakodnevni podsjetnik na odgovornost koju čovjek nosi u borbi za očuvanje Zemlje.