Povratak
Objavljeno 20.10.2023.

Europska komisija predstavila slikovnicu „Djevojčica sa širom otvorenim očima“

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatska je od početka ukrajinskog rata primila 22 947 raseljenih osoba iz Ukrajine. Među njima su i tisuće djece koja nastoje pronaći svoj put u novim sredinama i školama te graditi odnose i razvijati nova prijateljstva s vršnjacima. Razumijevanje njihove životne borbe ključno je za izgradnju empatije i podrške. Upravo je zato Europska komisija izdala emotivnu i poučnu dječju slikovnicu „Djevojčica sa širom otvorenim očima“ kojom podiže svijest o izazovima s kojima se suočavaju djeca izbjeglice.

Slikovnica je hrvatskoj javnosti predstavljena u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića koja je tom prilikom ugostila 40-ak hrvatskih i ukrajinskih osnovnoškolaca iz Zagreba. Nakon obraćanja i pozdrava Andree Čović Vidović, v.d. voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, uslijedilo je premijerno čitanje slikovnice u kojem su sudjelovale Jelena Veljača te Nevena Rendeli Vejzović. Nakon čitanja Franjo Lovro Popović iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima razgovarao je sa školarcima o njihovim vlastitim iskustvima u prilagođavanju ukrajinske djece novoj sredini i školi te kako im se može pomoći da se u njima osjećaju dobro i prihvaćeno..

Izdavanjem slikovnice Europska komisija nastavlja kampanju „Držat ću oči širom otvorene“ koja podiže svijest o pravima žrtava u Europskoj uniji. Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri pruža sveobuhvatnu komunikacijsku podršku u provedbi kampanje u Hrvatskoj.

Slikovnica je u digitalnom obliku dostupna na linku.