Povratak
Objavljeno 14.10.2024.

Edukativnom kulinarskom radionicom završeno 4. izdanje kampanje „Safe2Eat“

Prema posljednjim podacima Eurostata, u Hrvatskoj se godišnje baci oko 280 000 tona hrane, odnosno oko 72 kilograma po stanovniku. Od toga, 76 % dolazi iz kućanstava – znatno više u usporedbi s prosjekom EU-a od 54 %. To Hrvatsku smješta na vrh ljestvice po udjelu hrane bačene u domaćinstvima.

Potaknute ovim statistikama, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) organizirale su kulinarsku radionicu s ciljem edukacije o smanjenju bacanja hrane i sigurnom rukovanju hranom. Radionicu, koja se održala u sklopu kampanje „Safe2Eat“, vodio je chef Melkior Bašić uz pratnju stručnjaka za sigurnost hrane iz HAPIH-a, a u njoj su sudjelovale osobe iz javnog života, food blogeri i influenceri, uključujući Doris Pinčić, Moranu Zibar, Luciju Lugomer, Nanu Nadarević, Milu Butorca, Sandru Rončević, Maju Jalšovec, Sonju Švajhler, Slađanu Ostić i Igora Jadana.

Sudionici su učili kako pripremiti ukusna jela od ostataka hrane, ali i kako ispravno rukovati hranom, pripremati je i skladištiti, s ciljem da opremljeni novim znanjima i vještinama nastave educirati građane koji na društvenim mrežama prate njihov kulinarski sadržaj.

Kulinarskom radionicom zaokružena je ovogodišnja kampanja „Safe2Eat“, koju u Hrvatskoj HAPIH i EFSA provode već četiri godine, dok naša agencija pruža sveobuhvatnu komunikacijsku podršku.

Kampanja se bavi razumijevanjem oznaka na hrani, rukovanjem hranom, bolestima koje se njome prenose, recikliranjem hrane te promicanjem praksi kojima se može smanjiti njezino bacanje te se, osim u Hrvatskoj, provodi u još 16 država članica EU-a. Više savjeta o sigurnosti hrane dostupno je na https://www.efsa.europa.eu/hr/safe2eat.